HACİZLİ ARAÇ PERTE ÇIKARSA NE OLUR?
Araca haciz konulması işlemi; araç sahiplerinin ödenmemiş borcu olduğunda, icra ve borcun tahsil edilme sürecinde gerçekleşebilir. Pert olmak ise kaza sonrası ağır hasar alarak kullanılmaz duruma gelen araçlar için kullanılan bir kavramdır. Trafikte her geçen gün artan binlerce sürücü ve araba bulunması, trafik kazalarında ve perte çıkan araç sayısında artışa sebep olmaktadır. Peki hacizli araç perte çıkarsa ne olur?
Hacizli araçların perte çıkması durumunda, izlenilmesi gereken ilk adım aracın rehin durumunun ortadan kaldırılmasıdır. Araç rehinden çıkarıldıktan sonra zararı kasko şirketi tarafından karşılanmakta ancak kanunen alacaklı kişilere öncelik tanınmaktadır. Mal sahibine ise haciz bedelinin üstündeki tutar verilmektedir. Araçta kasko bulunmadığı takdirde davalık olunması muhtemeldir. Eğer, sigortasız araç pert olursa, kasko karşı tarafın trafik sigortası masrafların bir kısmını karşılar. Eksik kalan masrafların ödenmesi ise ihtiyari mali mesuliyet sigortası kapsamında ve gerekli görülürse karşı tarafa açılan tazminat davası ile gerçekleştirilebilir.
Pert ile Ağır Hasarın Farkı Nedir?
Ağır hasar ve pert tabirleri sıklıkla birbirleri yerine kullanılır. Kaza yapan araçlar, aldıkları hasar derecesine göre kategorilere ayrılırlar. Ağır hasarlı araçlar %60-70 civarında hasarı bulunan, tamir edilmesi mümkün olan araçlardır. Onarılmaları sonrasında trafiğe çıkmaları ve kullanılmaları yasalara aykırı değildir. Yine de tamir edildikten sonra bile genelde güvenilmez bulunur ve satın alınmazlar.
Hurdaya kaldırılan ağır hasarlı araçların sayısı da bir hayli fazladır. Kaza esnasında hava yastıklarının açılmasına neden olacak şiddette bir hasar oluşmuşsa, araç için ağır hasar kaydı tutulur. Ancak hava yastıklarının patlaması, aracın perte çıkmasında tek başına yeterli görülen bir kriter değildir.
Bir aracın pert sayılabilmesi ağır hasar almasına bağlıdır. Kaza sonrası aracın pert olup olmadığının değerlendirilmesi uzman ekspertiz raporları sonucu belirlenir. Tam hasarlı araçlar pert olarak kabul edilir ve tamir edilmeleri mümkün değildir. Pert kayıtlı araçların trafiğe çıkması ve çevirmeye yakalanması durumunda araç çekilmektir.
Pert Aracın Sigorta Ödemesi Kaç Günde Gerçekleşir?
Ödemeden önce hasar ihbarı üzerine talep edilen belgelerin eksiksiz sağlanması gerekir. Ardından eksper tarafından hasar tespiti yapılarak raporun teslim edilmesiyle birlikte, gerekli ödemelerin en geç 10 iş günü içerisinde sigortalıya iletilmesi gerekir. Tazminatların ödenmesi için belirlenen süre ise hasar ihbar edildiği günden itibaren 45 gün olarak belirlenmiştir. Eğer ödemeler 3 ay içinde tamamlanmazsa, hasar miktarının en az %50’sinin sigortalıya avans olarak ödenmesi gerekir.
Pert Haldeki Hacizli Araç Satılır Mı?
Hacizli ve perte çıkmış araçların alıcı bulması oldukça zordur. Ancak yine de üzerinde haciz bulunduğu halde perte çıkan araçların satılması mümkündür. Hacizli araçların satılabilmesi, araç üzerindeki haczin kaldırılması ile gerçekleştirilebilir. Ülkemizde hakkında yakalama kararı bulunan, çalıntı ve satılık durumda binlerce araç bulunmaktadır. Bulunamayan araçlar parçalara ayrılarak yasalara aykırı biçimde satılabilmekte veya kapalı otoparklarda üzeri örtülerek gizlenebilmektedir. Bu araçların tespit edilebilmesi ise birçok noktada avantaj sağlar. İşte o avantajlar:
- Alacaklı müşteriler, aracın bulunması ile alacak oldukları miktarı kazanabilir.
- Borçlu, mal varlığının eksilmesinin ve borcun her geçen gün artmasının durmasını sağlayabilir.
Milli sermayenin suç şebekeleri yüzünden eksilmesinin önüne geçilebilir.
Arandığı bilinen veya şüphe duyulan araçlar mutlaka otoyakalama üzerinden sorgulanarak tespit edilmelidir.
Sıkça Sorulan Sorular
Hangi durumda araç pert olur?
Karıştığı bir kaza sonucu ağır hasar gören araçlar pert kategorisinde değerlendirilebilir. Ayrıca, onarımı için harcanması gereken tutarın, rayiç bedeli denen araç değerini %70 ve üzeri oranda aştığı araçlar için pert olmuş tabiri kullanılır.
Pert bedeli nasıl belirlenir?
Geçirdiği kaza sonrası ağır hasar alıp pert haline gelen araçların pert bedeli belirlenirken, aracın hasar aldığı zamanki piyasa rayiç değeri baz alınır.
Pert olan araca ne kadar ödeme yapılır?
Pert olan araçlar için yapılan ödeme miktarı, sigorta poliçesinde belirtilmiş olan kasko bedelini geçmeyecek şekildedir ve aracın o dönemki piyasa değeri kadardır.
0 Yorum